Anmälan om misstänkt matförgiftning/allergiincident

LÄS MER

Genom den här e-tjänsten kan du anmäla om du misstänker att du har blivit matförgiftad eller om du misstänker att du fått i dig ett allergen som inte redovisats korrekt.

Hur görs anmälan?

När vi har fått in anmälan via denna startas ett ärende och våra miljöinspektörer påbörjar en utredning. Målet med utredning är att försöka spåra smittkällan och hindra att fler blir sjuka eller att säkerställa att det inte serveras/säljs mat med allergener som inte redovisas.  

Anonym anmälan

Du kan välja att vara anonym vid anmälan men det är då viktigt att du fyller i så noggrant som möjligt eftersom vi inte kommer kunna kontakta dig om vi har vidare frågor för utredningen. 
Väljer du att lämna dina kontaktuppgifter kan vi komma att kontakta dig för att få fler uppgifter och du har också möjlighet att få information om hur ärendet fortskrider. 

Handläggningen sker i ett separat system och du kommer därför inte kunna följa ditt ärende via självserviceportalen. Om du uppger dina kontaktuppgifter så kan du komma att kontaktas via telefon, e-post eller post under handläggningstiden.

Misstänkt matförgiftning

Med matförgiftning menas sjukdom som beror på att du har ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarré, kräkning, illamående, magsmärta eller feber. Mer information om matförgiftning finns på Livsmedelsverkets hemsida. 

Misstänkt allergiincident

Vad är en allergiincident? 

Med allergiincident menas att någon fått i sig ett allergen de inte tål, trots att det inte stod med på livsmedlets förpackning eller i den muntliga information som försäljningsstället har skyldighet att lämna på förfrågan. Enligt livsmedelslagstiftningen ska alla färdigförpackade livsmedel förses med information vilka av allergenerna nedan som de innehåller. På samma sätt har restauranger m.m skyldighet att efter förfrågan upplysa kunden om vilka allergener en viss maträtt innehåller.

Nedan anges de 14 allergen/grupper av allergener som lyfts i lagstiftningen, det kan dock finnas andra ämnen som också kan orsaka en allergisk reaktion eller överkänslighet: 

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, även till exempel spelt och khorasanvete, råg, korn, havre eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (exempelvis snäckor, ostron, musslor och bläckfisk)


Vill du hellre lämna in din anmälan via post eller e-post så kan du använda följande adresser:

Åtvidabergs kommun
Miljökontoret
Box 206
597 25 Åtvidaberg
miljo@atvidaberg.se 

Följande behövs för e-tjänsten

  • Namn på inköpsstället/restaurangen

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa