E-Förslag

Utsmyckning av Greborondellen

Status
Publicerat
Röstning avslutas
2024-08-01
Antal röster
67

Beskrivning
Medborgarförslag.

När det började ryktas i Grebo om att det skulle byggas en rondell vid infarten till Norrbyområdet var det många som inte trodde det var sant. Nu har vi kommit till visshet och ser den växa fram, då kommer ju osökt funderingen om vad som händer med utsmyckningen ?
Det har ju blivit en trend att hitta på något unikt som hundar, potatisar, fotbollar mm.
Sedan starten av 1990-talet har vi i Grebo haft en skulptur av Dentustrollet i trä vid affären, skapad av K.G Larsson , men som alla vet är det ju ett material som tidens tand gnager på, så efter mer än 30 år börjar den förfalla.
För någon dag sedan då min granne och jag pratade om Grebos nymodighet rondellen funderade vi på utsmyckningen, då kom Dentustrollet med en Grep bredvid upp som ett förslag.
Dentustrollet för att det är en symbol för Grebo vilket har en bakomliggande historik som borde bevaras och grepen för att det historiskt ( 1300 talet ) finns uppgifter om att Grebo haft namnet Grepabo. ( Det finns ett Grebo Vapen som visar grepen och Dentustrollet finns vid affären Grebo.)
Vi föreslår därför att Åtvidabergs Kommun utsmyckar rondellen med ett Dentustroll och en Grep som symboler för Grebo som ort.